Puuveneen kunnostusta vuodelta 2003


[Etusivulle]
[Johdanto] [Miina1998] [Fiskari 1999]  [Fiskari 2000]
 [Kiiski 2001] [Kiiski 2002] [Kiiski 2003] [Kiiski 2004] [Muiden veneet


Jossain vaiheessa kevättä selailin huuto.nettiä. Joku kaveri kauppasi siellä lämminvesivaraajaa. Itse tehty ja asiallinen. No huutelin siitä voittohuudon, mutta se ei ylittänyt hintavarausta 100 euroa. Neuvottelujen jälkeen varaaja vaihtoi omistajaa 80 euron hinnalla. Varaaja oli viimeisen päälle. Mies oli täysin pro metallimies ja laatu oli sitä luokkaa. Varaaja lämmittää veden moottorin lämminvesikierrosta ja pitää sitä lämpimänä kevyesti seuraavaan aamuunkin asti. Näin oli siten tehty päätös tehdä Kiiskeen painevesijärjestelmä. Sommittelin varaajasäiliötä eri paikkoihin ja paikka löytyikin sitten keulabunkan alta. varaaja
Entäs sitten kyökkin hana. Metsästin sopivaa hanaa kaikista venetarvikeliikkeistä. Kellään muilla kuin maritimillä ei ollut yksiotehanaa. Kaikilla oli pelkkiä kylmä kuumavesihanayhdistelmiä. Maritimillakin hana maksoi satasen verran. Kävelin sitten bilikaan ja katselin siellä kylpyhuoneen yksiotehanoja. Nekin tuntui kalliilta. Onneksi johdatuin Tarjoustaloon, jossa oli poistomyynnissä oivallisia vipuhanoja 19 euron kappalehintaan. Sellainen lähti sitten mukaan. Ooivallinen valinta. Mitäs sillä on väliä, onko hana tarjoustalosta vai maritimistä. Kuparia, messinkiä muovia ja kevytvalua ne on kaikissa. Ei se saa ruostua kotona, eikä veneessä.
Klikkaa kuvaa
hantaagi


Paskahuusi

huussin alkuvaiheita

ovet

Kiiskessä oli suhteellisen fataali puute. Siinä ei ollut kunnollista vessaa. Tai oli, sellainen kemiallinen hyyskä, mutta sille  ei ollut oikein kunnollista paikkaa. Olen jo aikaisemminkin havitellut kunnollista vessaa kiiskeen, mutta eipä ole ollut aikaa sitä tehdä. Keulaan mentäessä oli vasemmalla puolella lähes hyödytön kaappi. Pienten empiiristen tutkimusten sekä mittausten jälkeen totesin, että tähän se tehdään.

Harmi, etten ehtinyt ottaa yhtään kuvaa, ennenkuin hävitin vanhan kaapin. Jokatapauksessa purin sen hemmettiin. Hyödynsin vanhan seinän uudessa konstruktiossa. Se sopi melkein hyvin uuteen paikkaansa. Pikkaisen piti vuoleskella. WC on kiiskessä posliinipuhelimen säilytyskaappi, ei siis varsinainen huoneisto, jonne pitää mahtua kokonaan sisälle. Mittasin erinlevyisiä pereitä ja totesin sopivan leveyden olevan noin puoli metriä. Täräytin seinän kiinni ja aloin suunnittelemaan ovea.

Otin vanhasta ovesta mallia. Uuden oven karmit väsäsin kiisken vanhoista kylkilankuista. Rimoituksen tein khayalankusta. Ovi oli niin yksinkertaisen mallinen, että sen tekoon meni aikaa noin puoli toista tuntia. Joku pilkunnussija olisi voinut käyttää tietysti huomattavan enemmän aikaa ja saada siitä siistimmän. Minun tarkoitusperäni on saada mahdollisimman nopeasti aikaan ja juuri sillä tasolla, että keskivertoturakainen ei huomaa mitään eroa. Siinä onnistuin.

On muuten aika hankala tehdä tuollaisia sisärakenteita veneeseen. Kaikki pinnat kun ovat kaarevia joka suuntaan ja missään ei ole oikein mitään sopivaa mistä mitata. Seinän sain suoraan. kun kalibroin vatupassin laipion seinään teippaamalla siihen kuulakärkikynän kalibraattoriksi.
Klikkaile kuvia, näet ne isompana, takaisin selaimen back / edellinen painikkeella.
tzäpätzäpä

lisää hyyskää

oven sovitutusta


valmis pyhättö


Ajattelin aluksi tehdä hyyskään septitankin, mutta aika ei antanut periksi alkaa sitä viilailemaan. Ajattelin tehdä sen  sitten suraavana talvena. Vielähän sitä ei ole pakko laittaa. Toinen syy oli, että testaan konseptin toimivuuden. Halusin tietää, että onko pytty oikealla paikalla. Onko letkuvedot oikein tms. Tarvittaessa sitten voisi muuttaa rakenteita uusiksi.

Pytyksi valitsin SeaLockin perusmallin. Periaatteessa Maritimin malliston halvin pytty. Ostin pytyn kumminkin Nobiliksesta. Hina oli mielestäni sopiva ja sain samalla kertaa kaikki hilut sieltä. Itseasiassa Nobilis on minun verstaani varasto. Jos Transportterin perästä ei löydy. (siis sieltähän löytyy vaikka mitä) niin sitten käväisen Nobiliksesta. Olen kantanut vuosien saatossa sinne rahaa satoja euroja pelkkään pikkuhiluun. Letkuklemmaria nippaa, ruuvia jne.

Poiston hurautin hieman vesirajan alapuolelle ja kiepsautin poistoletkun vesirajan yläpuolelta. Oli ilo katsoa, kun karautin kiisken pohjalankkuun reijän. puu oli ihan tervettä.

Pil*upuhelimelle tekaisin hätätilapäisratkaisuna pikaisen telineen. Oikeastaan siitä täitaa tulla pysyvä. Käyttöä on ollut silläkin kohtuullisesti.

Klikkaile kuvia, näet ne isompana, takaisin selaimen back / edellinen painikkeella.valmis pyhättö

valmis pyhättöJääkaappi


Kiiskessä oli jääkaappi. Ostin rannassa Pikkuhuopalahdessa naapuriveneestä sen vanhan kaapin. Syy myyntiin oli, että se on kovaääninen. Se oli kovaääninen, ei voinut mitään. Mutta oli se halpakin, ja täytyy sanoa, että kaksi kesää toimi loistavasti. Tänä keväänä kun olin laittamassa Kiiskeä veteen, aloin testaamaan kaappia. Se ei enään toiminutkaan. Indelin B "italian ihme" paljekompressori oli päästänyt kaasunsa pihalle. Korjaaminen ei enään kannattanut.

Olin haaveillut pitkään, että teen kiiskeen integroidun jääkaapin. Nyt oli sen aika. Suunnitelma oli ollut päässä jo pitkään ja ainoa puute oli siinä puuttuvat käteisvarat. Ei sinä nytkään ollut liiemmin, mutta päätin investoida siihen kuitenkin.

Hommaan tarvittiin siis kompressori yksikkö ja höyrystin. Olin jo vuosien mittaan tutkinut kaikki valmiiksi ja tiesin mitä halusin. Danfoksen BD35F kompura ja o-höyrystin. Kyselin eri paikoista hintoja. Halvin oli saksassa Koeslingillä 435 eur / koko paketti ja postikulut 15 eur päälle. Paketti luvattiin viikossa kotiin, mutta se ei riittänyt. Sitten välissä oli suomen Marinea jollain reilun 530 euron hinnalla ja huippua piti kukas muu, kuin maritim 630 euron hinnalla. Siispä kävelin Maritimiin. Sanoin, että otan tuon yksikön tuosta, kiitos ja maksan siitä 480 euroa. Pienen nikottelun jälkeen kauppa oli selvä ja päästiin vinguttamaan Mastercardia.

Visio oli päivän selvä päässäni miten homma tehdään. Se oli muhinut siellä jo vuosia.

Marssin rautakauppaan, ostin SOLIMATE eristyslevyä arkilisen. n. 10 eur. Menin venelle ja leikoin solimatesta sopivan laatikon, joka istuu kuin isä äidinpäälle siihen harkittuun paikkaan. Löin laatikon nippuun sikaflexillä ja 100mm puuruuveilla sekä maalarinteipeillä. Seuraavana päivänä otin lasikuitumattoa ja laminoin sitä sisäpintaan pari kerrosta. Siten kittasin sisäpinnan tasaiseksi ja pari kerrosta topcoattia päälle. Aikaa koko hommaan meni tähän mennessä pari hätäistä iltapuhdetta.

Täräytin kompuran optimaaliseen paikkaan jääkaapin alle ja höyrystimen kiinni. Sikaflexiä alla oleviin puuosiiin vaan runsaasti ja istutin koko paskan paikoilleen. Pari pitkää puuruuvia vahvistikseksi  ja siinä se oli kiinni.

Verhoilun tein vanerista. Leikoin sopivia kappaleita ja vedin jälleen runsaasti sikaflexiä väliin ja maalarintepillä kiinni. Kulmalistat samoin. Sikaflexiä väliin ja maalarinteipillä kiinni.  Siinäpä se. Kuullostiko helpolta sitä se oli.  Toki hommaan meni kaikenkaikkiaan viikon illat, mutta periaate on yksinkertainen. Hommaa tietysti vaikeutti se, että kiiski oli jo vedessä tuolloin ja kaikki hommat piti tehdä siellä.

Klikkaile kuvia, näet ne isompana, takaisin selaimen back / edellinen painikkeella.lasikuitua puuveneeseen.

extra best

sommittelua

allas

le kömprssöör

istuu niin kuin ois aina siinä ollu

bisset kylmässä
[Etusivulle]
[Johdanto] [Miina1998] [Fiskari 1999]  [Fiskari 2000]
 [Kiiski 2001] [Kiiski 2002] [Kiiski 2003] [Kiiski 2004] [Muiden veneet]